miercuri, 5 octombrie 2011

Ritm record pentru datoria publica! Ce ne asteapta?

Romania, sau mai bine zis guvernul Boc, bate noi recorduri europene! Negative, ce-i drept... Spre exemplu, am ajuns tara europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a datoriei publice.




 "Datoria publică a crescut - potrivit metodologiei de calcul ESA utilizată de Comisia Europeană - până 30,3% din PIB, după ce în 2008 se situa la doar 13%. La sfârşitul lunii iulie, potrivit metodologiei cash, datoria se cifra la aproape 40% din PIB.

La viteza de creştere a datoriei, România a bătut toate ţările Europei. Până în august 2011, nivelul datoriei s-a triplat, ajun­gând la 39,41%." (vezi Saptamana Financiara)

Sunt destul de multi economisti care nu vad acest lucru o problema majora, argumentul fiind ca mai avem pana ajungem la 60% (limita prevazuta prin tratatul de la Maastricht). Sunt oarecum surprins sa constat cum sunt ascunse sub presul politic efectele nocive generate de explozia datoriei publice. Voi incerca in continuare sa surprind cateva:

1. cresterea impozitarii: chiar daca vrem sau nu sa recunoastem, plata acestei datorii publice va fi sustinuta din impozitare, mai ales in conditiile in care nu exista sperante de crestere economica (care ar fi putut sa atenueze din povara fiscala). Nu-i asa ca nu-i rau sa te tot imprumuti mai ales cand nu tu (decident politic) va trebui sa returnezi banii!!!

2. sufocarea sectorului privat: in conditiile in care statul devine principalul client al bancilor pentru finantarea si rostogolirea deficitului bugetar, vor ramane mai putine lichiditati pentru finantarea investitiilor private. Acest lucru va duce la o crestere a ratei dobanzii cerute de banci pentru liniile de finantare sau proiectele de investitii solicitate de mediul privat.

3. destimularea angajarii fortei de munca: conform tuturor principiilor economice, indiferent de curentul de gandire, efectele (1) si (2) contribuie cumulativ la reducerea ocuparii fortei de munca. Idem, delocalizarea afacerilor straine din Romania.

Sunt insa convins ca peste 6 luni cand datoria externa va depasi 60% din PIB, aceeasi economisti vor spune ca sunt si alte tari cu datorii si mai mari. Mai jos este un clasament facut recent de Banca Mondiala:



Si vorba aceea, iesita pe gura unui nefericit-intitulat liberal: din datorie publica nu se moare! Da, poate ca nu se moare, dar nici bine nu traieste poporul!

Un comentariu:

  1. Morarasu Alexandru7 octombrie 2011 la 02:46

    Este foarte bun argumentul cu efect de alinare, acela ca la altii este mai rau(merge foarte bine la public). Scopul nostru este sa nu fim ultimii, si cum nu suntem in acea pozitie, atunci putem sa ne indatoram in continuare.

    Analiza datoriei publice ca procent din pib poate fi un pic simplista, sunt o multitudine de factori importanti care arata ca situatia noastra nu este atat de roz pe cat o vedem noi.

    Desi avem o datorie publica mai mica (ca procent din PIB) decat ca o tara ca Japonia(200%)(o tara dezvoltata) asta nu inseamna ca putem merge atat de departe. Mai conteaza nivelul pib-ului, structura datoriei (cat este interna si cat este externa), gradul de dezvoltare ...
    Plata datoriei nu ar fi resimtita atat de grav in cazul in care am fi avut crestere economica, dar cum nu este cazul, atunci trebuie sa ne adaptam ...
    Raul devine si mai rau atunci cand nu vom mai putea plati datoria cu bani, pentru ca atunci va trebui platita cu altceva ... cert este ca datoria va fi platita.

    RăspundețiȘtergere