sâmbătă, 8 octombrie 2011

Dupa invatamant, vine randul sanatatii... la reforma!!!

Iata care sunt reperele noii schimbari la fata a sistemului sanitar (sursa aici). Am bolduit ideile mai importante.



1. Contributia de baza (al carei viitor nivel nu a fost inca stabilit) va continua sa fie obligatorie si colectata in Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate(FNUAS), ca in prezent. Banii vor ajunge de aici in visteria caselor de asigurari private care vor oferi tuturor pacientilor - indiferent de venit - un pachet de servicii medicale de baza (al carui continut urmeaza sa fie stabilit). Practic, fiecare cetatean va incheia o asigurare obligatorie de sanatate putand insa sa-si aleaga liber asiguratorul privat in functie de oferta acestuia.

2. Fata de asigurarea obligatorie, asiguratorii privati vor oferi si pachete suplimentare de servicii medicale acelor cetateni dispusi sa plateasca in plus fata de contributia obligatorie (actualul CAS). Banii astfel obtinuti vor intra direct in fondul caselor private de asigurari, fara a mai trece prin FNUAS.

3. Spitalele de stat din Romania se vor transforma in societati comerciale sau fundatii. Aceasta modificare va creste puterea de decizie si importanta directorilor spitalelor. Ei vor putea negocia liber salariile cu medicii angajati si vor aparea rapid diferente mari intre nivelul de salarizare oferit in spitale diferite. 

4. Pentru a creste apetitul asiguratorilor privati pentru piata romaneasca nu se intentioneaza introducerea unei limite de profit pentru aceste companii in primul an de functionare a noului sistem. 

5. Este stabilit ca serviciul SMURD va continua sa ramana un monopol de stat dar nicio decizie definitiva nu a fost luata in cazul functionarii UPU (unitatile de primiri urgenta din spitale).

Nu-i asa ca aceste masuri dau bine mai ales celor care vad trendy pozitionarea ca "om de dreapta"? Vom avea insa destul timp sa ne spunem si noi parerea...

Un comentariu:

  1. Morarasu Alexandru9 octombrie 2011 la 03:34

    Ce poate fi mai minunat decat sa platesti la fel de mult ca inainte si sa primesti mai putin ? Iar tot ce vrei peste, sa platesti la privati ... oare asta inseamna liberalizare?

    Nu mi se pare corect sa platesti la fel de mult, in conditiile in care acum nu mult timp, s-au inchis mai mult de 100 de spitale.

    Sistemul sanitar avea nevoie de reforma, din motive evidente, dar asta nu exclude posibilitatea ca aceasta reforma sa transforme raul actual intr-un rau viitor si mai rau (greu de imaginat totusi). Schimbarea nu vine in momentul potrivit, se doreste dezvoltare si aceasta este posibila doar impreuna cu crestere economica (pe termen lung).

    In mod neoficial, cetatenii platesc mai mult pentru serviciile medicale. Probabil ca mai intai ar trebui sa se elimine aceasta risipa de resurse si apoi sa se urmareasca marirea input-urilor in sistemul sanitar. Sistemul a transformat niste oameni cu putere de dumnezeu(salvarea de vieti) in niste monstri care ii selecteaza pe cei "darnici" in detrimentul celor mai putin "darnici"(din motive financiare sau morale). Aceasta selectie, similara cu legea junglei, se produce pe aceeasi cheltuiala publica oficiala. Contribui dar asta nu inseamna neaparat ca o sa si primesti, mai trebuie sa mai contribui pe o alta parte si iti trebuie si tupeu pentru asta.

    Acest tip de coruptie trebuie eliminat mai intai, apoi sa se plateasca conform cheltuielilor celor care ofera servicii medicale, si competitia sa ii elimine pe cei ineficienti.

    Daca oamenii vor avea bani sa investeasca in sanatate o vor face. Investitia in sanatate este o investitie in capital uman, care se va regasi in cresterea productivitatii recompensata pe masura de catre cei care cer munca(intreprinzatori), din care se va putea plati investitia initiala. Sanatatea are mai mult rolul de a extinde perioada activa (de munca) a oamenilor, tocmai de aceea efectele(investitiei) se vad pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere