luni, 3 octombrie 2011

Pleaca investitorii straini! De ce?

Recent, Nokia a anuntat ca va inchide in urmatoarea perioada fabrica de-abia construita langa Cluj. Inainte de ei au mai plecat si altii: Nestle si-a mutat in 2008 productia de inghetata in Bulgaria, Coca Cola a inchis la Iasi si s-a mutat in Moldova, Kraft Food a relocat productia de inghetata tot la bulgari, van Melle si-a mutat businessul in alte tari din Europa etc.



Inainte de a raspunde intrebarii din titlu, cred ca este important de facut o distinctie. Investitorii straini pot fi grupati in doua mari categorii, taxonomia preluata din cartea "Lexus si Maslinul" a lui Friedman: tauri si taurasi.

In categoria taurasilor putem identifica asa numitii speculatori financiari internationali: fonduri de pensii, de investitii, societati de asigurare etc. Acestia sunt extrem de sensibili la modificarea conditiilor economice (curs de schimb, rata dobanzii, politica fiscala) si orice inrautatire a situatiei economice dintr-o tara/zona face din acesti taurasi o turma ce alearga permanent si rapid catre plaiuri neaparat mai profitabile. Sunt convins ca mare parte dintre noi ne aducem aminte de intrarile masive de capital din Romania anilor 2008 ce alimentau acordarea de credite de orice fel si care au dus in jos cursul Euro pana la 3,6 lei. Aceleasi fonduri au iesit imediat ce criza a inceput sa se simta si la noi, lasandu-ne cu cursul... in balta! Una peste alta, trebuie sa retinem rapiditatea cu care aceste "investitii" migreaza pe intregul cuprinsul globului dar si dezechilibrele imense pe care le genereaza pe termen scurt economiilor abandonate!

In categoria taurilor regasim acele companii care au linii ample de productie, ale caror decizii de deschidere a unor noi spatii productive sunt pe termen lung (necesar amortizarii cheltuielilor) si sunt insotite de eforturi financiare semnificative. Evident, ca atunci cand vine vorba de plecare dintr-o tara in alta - sau de pe un continent pe altul - aceste companii dovedesc o oarecare imobilitate si trebuie sa faci niste greseli imense de politica economica pentru a le zgorni in afara granitelor. Daca taurasii alearga chiar si dupa un diferential de 1-2% la dobanda incasata, taurii decid sa plece atunci cand previziunile economice micro si macro sunt total  destimulative. Spre exemplu, cand asteptarile inflationiste sunt tot mai ridicate, cand politicile fiscale sunt tot mai agresive, cand birocratia este tot mai sufocanta, cand consumul este taxat tot mai mult (TVA, accize etc), cand instabilitatea politica este in floare, cand nu mai poti sa faci afaceri decat cu parai-ndarat la (si cu) statul...

Adica, cand toate merg cam ca pe la noi! Ei, bine, Nokia, Kraft, Coca Cola si altele care au migrat in ultimii ani sunt companii reprezentative pentru categoria taurilor. Iar cauza nu este atat criza economica pe care o traverseaza lumea, cat mai ales "reforma profunda" a actualului guvern. Si spre deosebire de romani, care vor nu vor, sunt captivii iubirii de glie si nationalismului, firmele private straine nu cunosc astfel de sentimente non-economice. Ele aleg doar paradisurile economice (tari libere) in defavoarea iadurilor etatiste (regimuri interventioniste).

Degeaba cauta premierul Boc altele sa puna in loc, pentru ca semnalul este deja dat! Multi vor ingrosa de acum randurile somerilor, multe bunuri ce erau produse aici vor fi importate mai scump si, paradoxal, pana si guvernul va simti ca sacul cu impozite colectate va fi mai usor!



Nu ne ramane decat sa incercam sa traim cat 'om putea de bine si, evident, sa multumim partidului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu