joi, 19 mai 2011

Merkel si pretextul numit "Grecia"

Cancelarul german Angela Merkel a adus ieri critici puternice si punctuale la adresa Greciei.



1. ca grecii ar trebui sa stea mai putin cu burta la soare;
2. ca ar trebui sa iasa la pensie la o varsta mai inaintata:

Există diferenţe semnificative între Germania şi Grecia. Atena a anunţat anul trecut reforma sistemului de pensii ce vizează stabilirea vârstei medii de pensionare la 63 de ani. Guvernul grec oferă totodată stimulente pentru cei care aleg să se retragă din câmpul muncii la 65 de ani. Germanii sunt ceva mai muncitori. La Berlin s-a votat în 2007 creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani în mod progresiv.

3. ca grecii nu vor mai primi bani daca vor sta degeaba si nu vor intreprinde niciun efort de a evita falimentul tarii si intrarea in incapacitate de plata.

Angela Merkel a reafirmat totodată solidaritatea Germaniei cu Grecia pentru ca această ţară să depăşească criza. „Bineînţeles că mizăm pe euro şi, desigur, nu dorim să eşueze şi (o astfel de criză) să ne târască pe toţi”, a mai spus Angela Merkel. 
Totuşi, „nu putem fi pur
şi simplu solidari şi să spunem că aceste ţări pot acţiona în continuare ca până acum. Da, Germania ajută, dar Germania ajută numai dacă ceilalţi fac eforturi”, a precizat cancelarul german.

Comentatorii germani observă că mesajul cancelarului se adresează în special publicului din ţară. Partidul-soră al CDU – Uniunea Creştin Socială (CSU), şi partenerii lor de guvernare – liberalii, au semnalat în ultimele zile că nu mai sunt dispuși să susţină un nou ajutor financiar pentru Grecia,
care se apropie iarăşi de intrarea în incapacitate de plată. „Lecţia pentru Grecia este că, în ciuda ajutorului financiar, nu se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu un an”, a declarat Alexander Dobrindt, secretar general al CDU.  


4. ca sectorul de stat in Grecia este semnificativ (oare in raport cu ce tara, pentru ca Germania nu este deloc o tara prea liberala!), de aceea trebuie privatizate diferite active.

De aceea a facut probabil presiuni ca grupuri germane sa consilieze diferite privatizari precum aceasta:

Grecia a numit recent consultanţi financiari ai procesului de privatizare, în urma presiunilor creditorilor internaţionali care cer accelerarea procesului de vânzare a activelor, pentru achitarea datoriilor, transmite Reuters. Guvernul elen a angajat Deutsche Bank şi National Bank of Greece pentru a consilia vânzarea PAP, cea mai mare companie de pariuri din Europa, evaluată la 1,5 miliarde de euro la actualul preţ de pe piaţă.


Cine citeste pana aici va spune cu siguranta: Pai nu-i asa?! Iata un adevarat lider european care gandeste si vorbeste liberal!

Insa, dragi iubitori ai liberalismului si statului minimal, ceea ce urmeaza este nimic altceva decat pavarea treptata a drumului catre servitute si creionarea unei lozinci care pentru multi dintre noi este o trista amintire: Traisca Uniunea Republicilor Socialiste Europene!

Iata cateva argumente pentru care eu consider ca atitudinea Greciei (si cu siguranta si a altor state euroepene) va fi considerata un ingredient in mixul de pretexte pentru o centralizare si mai puternica la nivel supra european:


1. Poziţia lui Merkel a fost exprimată în cadrul unei reuniuni a partidului său - Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Meschede, oraş din landul Renania de Nord-Westfalia, într-un moment în care aliaţii cancelarului şi alegătorii germani dau semne că s-au săturat să pompeze bani spre ţările îndatorate din UE. Concret, Merkel a anunţat că doreşte uniformizarea vârstei de pensionare şi a duratei concediului de odihnă în ţările Uniunii Europene, deoarece există mari diferenţe între ele.

Adica de ce sa mai existe diferente in UE? Sa gandim noi eurocratii cam la ce varsta sa iasa cetatenii la pensie! Avand in vedere implozia cvasi-generala a sistemele de asigurari sociale (inclusiv in Germania lui Bismark, sic!), europenii vor avea parte cu siguranta de o crestere importanta a varstei de pensionare, subiect foarte important pe care imi propun sa-l analizez separat intr-un alt post. 

2. „Nu putem avea o monedă comună şi unii să aibă multe zile de concediu iar alţii foarte puţine. Pe termen lung, nu funcţionează”, a adăugat Angela Merkel. „Bineînţeles că mizăm pe euro şi, desigur, nu dorim să eşueze şi (o astfel de criză) să ne târască pe toţi”, a mai spus Angela Merkel.
In acest post am argumentat de ce tarile UE si in special pilonii Germania si Franta nu doresc ca drumul monedei Euro sa fie stopat, indiferent de piedica. Insa fara sa se doreasca acest lucru, o asemenea credinta introduce hazardul moral in comportamentul guvernelor mai putin solide institutional si financiar. Eu cred ca (si) pe acest lucru mizeaza Grecia atunci cand da dovada de lipsa de reactie la amenintarile forurilor europene: "Daca vor ca zona Euro sa nu se clatine, sa ne ajute!" 
Avand in vedere atitudinea Greciei, pot fi construite doua scenarii alternative:

(a) o centralizare tot mai puternica si o extindere tot mai larga in materie de competente si directive ale organismelor europene, adica ridicarea edificiului (prea repede decretatului ca defunct) URSS... evident in varianta europeana, una mai soft dar cu acelasi final "apoteotic"! Dizidentul rus Vladimir Bukovski arata intr-o carte extrem de interesanta (UE... o noua URSS?) ca diferenta intre UE si URSS tine doar de ritmul schimbarilor institutionale, nu si de rezultatul final. El foloseste si o parabola sugestiva: pentru a fierbe racii (adica europenii) se pot aplica doua tratamente: fie sa-i pui sa fiarba in apa rece si la foc mic (cazul UE), fie sa-i pui direct in apa clocotita si la foc mare (cazul URSS). Rezultatul este insa acelasi.

(b) o acutizare a problemelor nationale care sa culmineze cu abandonarea proiectului politic european si a monedei unice.

Indiferent de optiunile personale, as fi interesat sa vad pe care scenariu pariati! Stiti unde este rubrica de comentarii.

PS: Desi nu este neaparat ceea ce doresc, eu pariez pe primul.

5 comentarii:

  1. Evident ca socialistii si etatistii precum Merkel vor gasi pretext in orice pentru a creste si mai mult centralizarea si birocratia. Nu poti sa fii numit liberal cand tii cu dintii de euro.
    Eu pariez ca oamenii vor intelege (dupa ce vom intra din nou in recesiune/criza/whatever) ca statul trebuie redus. Sper sa fie cat mai curand demonstratii prin care oamenii sa ceara abolirea sistemului de pensii si asistentei medicale "gratuite".

    RăspundețiȘtergere
  2. fie ca eurocratii vor sau nu, sistemul public de pensii este calcaiul lui Ahile in megaconstructia europeana. sunt sigur ca vom apuca sa vedem aceste demonstratii. Si atunci nu va ramane sa spunem decat Adio! modelului social european. Insa experienta istorica imi spune ca birocratii europeni nu se vor lasa usor si vor fi care mai de care mai inventivi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt europtimist, si pariez pe un al treilea scenariu. Cred ca perspectiva US e mai aproape decat URSS.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru deja cel de-al doilea blog.
    Centralizarea este negativa dar s-ar parea ca nici sa lasi pe fiecare sa-si faca de cap nu e un lucru bun.
    Cel mai probabil intr-un final vom avea parte de o restructurare a datoriei Greciei in conditiile in care nemtii primesc drepturi preferentiale de achizitia asupra unor active dintr-o tara unde ei deja investesc. (Sa mai amintim ca Grecia e bine vazuta si de Chinezi care vor sa-si faca acolo un "cap de pod" in comertul cu Europa?)
    In ce priveste pensiile, toate tarile dezvoltate sunt in buda... Cel mai probabil tu (si eu) nu vom beneficia niciodata de pensia pentru care platim acum. Lucrul acesta e destul de trist dar imagineaza-ti cum este sa iti dai seama ca tu nu beneficiezi ca sa profite altcineva, asa cum se intampla cu nemtii vs greci.
    Si in caz ca tu crezi ca pensiile private sunt o solutie, te inseli!

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt interesant sa citesc contra-argumentele tale in ceea ce priveste nesustenabilitatea pensiilor private. multumesc de comentariu

    RăspundețiȘtergere