Este strigatoare la cer abordarea premierului Boc cu privire la modul cum noul cod al muncii (si acum atentie, dragii mei!) creeaza noi locuri de munca. Conform declaratiei in calitate de ministru interimar, Boc face bilantul:
- numărul angajărilor efectuate, în aceeaşi perioadă, de către angajatorii din România a ajuns la 102.870;
- în perioada 2-9 mai, 3.065 de controale mixte, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3.742.000 de lei.
Adica uite domne' cum se strange milionu' de euroi la buget! Vorba lui Mircea Badea: pai, gura noastra ce manance! Depinde doar de vointa si de grosimea obrazului si circumvolutiunilor creierului pentru ca un politician "responsabil" sa invete cum sa mai jupoaie ceva de pe pielea romanilor.
Si, acum, lectia mea gratuita de economie catre premierul nostru drag. La cum vad ca stau lucrurile, prevad ca este primul episod dintr-un lung, lung serial.
1. O politica economica trebuie sa trateze cauza si nu efectul! In acest caz, chiar legislatia este cauza, deci masura justa ar fi trebuit obolirea reglementarilor in materie de munca, nu "perfectionarea" lor. Cu alte cuvinte, Boc ar fi trebuit intai sa identifice si sa priceapa de ce foarte multi angajati si angajatori isi dau mana in economia subterana sau gri. Raspunsul este simplu: pentru ca ei considera ca statul fura prea mult din ceea ce produc, respectiv incaseaza. In conditiile in care la 100 lei salariu, partea statului este aproape inca pe atat, nu-i rational sa incerci sa te lasi furat cat mai putin? Daca ar fi manifestat putina responsabilitate si l-ar fi cuprins un adevarat sentiment de solidaritate cu cei pe care-i guverneaza (pentru ca de inteles sunt convins ca a inteles pana la urma rationamentul de mai sus gratie Andreei Vass!), ar fi decis sa diminueze poverile administrative si fiscale ce stau in calea unei negocieri libere pe piata muncii.
2. Si oricum nu se face asa! Morala discursului este una singura: Uite ca am mai adus peste 100.000 de angajati la jupuit! Pe logica simplista a la Boc, cu cat vor mari amenzile cu atat se vor ivi mai multe locuri de munca. Aceste locuri de munca nu au fost create, ele existau si inainte, numai ca acum povara fiscala este mai mare.
3. Fiscalitatea impovaratoare a muncii - chiar si cu controale tot mai aspre cu tot - are menirea chiar sa reduca locurile de munca in economie, nu sa le creasca! Daca pana acum, cei ce angajau la negru aveau sa spunem un cost salarial total de x, acum acesta va creste la x + n, cu n pozitiv. Ceea ce mareste costul de oportunitate al deciziei de a pastra un angajat. Deci, cu atat devine mai atractiva/ieftina substituirea muncii cu tehnologii sau alte elemente de capital tehnic.
Este o logica fireasca fara de care studentii mei nu au cum sa treaca examenul si sa ajunga - eventualmente - premieri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu