duminică, 15 mai 2011

Cum gandeste mediul de afaceri si cum gandesc guvernantii!

In paginile Saptamanii Financiare, una dintre cele mai apreciate reviste ce se ocupa de sfera economica (detinuta de un mogul!!!), am gasit un articol interesant care ma indeamna sa fac cateva comentarii - zic eu - utile celor preocupati de modul economic de gandire. Inainte totusi, voi reda integral materialul si nu pentru a-i face reclama gratuita:

Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România) sunt adepţii reducerii contribuţiilor sociale, al căror nivel este printre cele mai mari din UE. Chiar dacă valoarea contribuţiilor încasate de stat ar scădea iniţial, acestea ar urma să crească în următorii ani. AmCham este mulţumit de noile prevederi aduse legislaţiei muncii, însă consideră că măsurile nu sunt suficiente pentru creşterea numărului de angajări.
“Salutăm modificările aduse Codului Muncii şi Codului de Dialog Social. Ele reprezintă un pas înainte în flexibilizarea pieţei muncii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Radu Enache, director general Hewlett-Packard România şi membru al Consiliului Director al AmCham. El a precizat că noile modificări au determinat ca în perioada 2-9 mai să fie semnate 117.000 de noi contracte de muncă, având în vedere că unii dintre patronii care angajau la negru au decis să îşi înregistreze angajaţii lor pentru a nu fi pasibili de pedepsele introduse în noul Cod.
Pe de altă parte, Ionuţ Simion, partener consultanţă fiscală şi juridică PwC şi vicepreşedinte AmCham, consideră că noile modificări aduse legislaţiei muncii nu sunt suficiente, atâta timp cât contribuţiile sociale nu vor fi reduse. El a afirmat că valoarea globală a acestor contribuţii, de 44,9% din venitul total, este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană şi îi determină pe patroni să nu facă angajări sau să nu le declare. Ionuţ Simion a dat exemplul Bulgariei,care a operat în 2003 o reducere a contribuţiilor sociale, gradul acestora de încasare majorându-se cu 5-6% după cinci ani. El a mai precizat că rata de colectare a contribuţiilor din România de circa 25% este redusă şi pentru că asiguraţii nu beneficiază de servicii la nivelul contribuţiilor plătite.
În aceste condiţii scăderea contribuţiilor  ar conduce la creşterea gradului de colectare în câţiva ani, chiar dacă pe termen scurt acesta ar scădea. “Deosebirea între cum gândeşte mediul de afaceri şi cum gândesc guvernanţii este că primii gândesc pe termen lung, iar ultimii pe termen scurt. Dacă Guvernul s-ar gândi la planuri multianuale şi le-ar respecta , astfel de măsuri ar duce la creşterea încasărilor”, a precizat Alexandra Gătej, preşedintele AmCham.

Ati sesizat diferenta de abordare intre "privat" si guvern? Unii gandesc pe termen scurt (politicienii), altii pe termen lung (asa-zisii privati) intru gloria Marelui Stat! Adica, vezi Doamne, daca nu ar fi acesti privati, pe termen lung... toate statele ar fi moarte! Argumentul este simplu: o reducere a impozitarii, chiar daca pe termen scurt aduce eventuale prejudicii bugetului si implicit firmelor capusa, pe termen lung totu' va fi bine pentru ca va creste colectarea!

Intr-un interviu in aceeasi revista economica, am aratat ca argumentul ultim al unei relaxari fiscale nu trebuie sa fie acela ca reprezinta o masura prin care statul poate sa jumuleasca mai putin de la fiecare, dar mai multi de la toti laolalta. Daca un astfel de rationament poate fi inteles de reprezentantii statului - care se hranesc din exproprierea veniturilor legitim dobandite de fiecare dintre noi - nu putem gasi argumente logice pentru ca un privat sa sustina acest lucru, decat daca... se hraneste la randu-i din aceasta expropriere!

Pentru adevaratii sustinatori ai economiei de piata , lasarea la latitudinea statului a cat mai putine resurse reprezinta o cale sigura (si singura) pentru a creste libertatea noastra a tuturor si a spori bunastarea economica. Acolo unde statul intervine mai mult, exista tot mai putina libertate a individului!

Iata de ce este dezirabila social o impozitare cat mai mica! Indiferent de ce categorie de impozite vorbim!
  • in primul rand, pentru ca impozitele descurajeaza manifestarile antreprenoriale si productia de bunuri;
  • in al doilea rand, pentru ca risipeste resursele economice: odata ce impozitele ajung in mana birocratilor, ele ies din sfera calculului economic si intra in cea a haosului si arbitrarului, asa cum am aratat in comentariul de aici
  • in al treilea rand, pentru ca deturneaza economia si dezvoltarea domeniilor de activitate de la sensul natural. Cu alte cuvinte, deconecteaza - intr-o anumita masura- productia de la dinamica preferintelor consumatorilor si o conecteaza la preferintele birocratilor (fie ei nationali, europeni etc)
  Pentru cei ce interesati, o explicatie detaliata si usor de asimilat se gaseste in paginile unei carti celebre a lui Henry Hazlitt "Economia intr-o lectie", publicata si in romana de Editura Libertas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu