luni, 2 mai 2011

Warren Buffet si evolutia dolarului

Celebrul investitor supra-numit si "oracolul din Omaha" a iesit din nou la rampa cu previziunile sale. De data aceasta subiectul este evolutia dolarului. Buffet a anuntat auditorul din Omaha că „nu există nici o îndoială asupra faptului că puterea dolarului american va scădea în timp. Singura întrebare este cu ce viteză se va întâmpla acest lucru“?! Ca sa analizam in termenii buffetieni, viteza de depreciere a dolarului american - fata de alte monede - depinde strict de diferentele de turatie ale motoarelor tiparnitelor de bani (gestionate de principalele banci centrale: BCE, BOJ si BOE). Astfel, cine va ocupa primul loc in concursul emisiunilor monetare, acela va avea cea mai depreciata moneda pe piata. Si se pare ca SUA vrea neaparat sa castige concursul... probabil convinsa de (falsa) credinta economica neoclasica ca prin deprecierea monedei nationale in raport de alte valute se poate ajunge la o competitivitate sporita a exporturilor.
Mai poate fi si un alt rationament pentru care FED-ul american inflationeaza de zor propria moneda. Pana in prezent s-a manifestat o convergenta (tacita) in materie de politica monetara intre principalele banci centrale. Cuprinse parca intr-un miraj hegemonic al consiliului valutar global, odata ce FED se incadra serios pe drumul tiparirii de bani, celelalte banci mentionate mai sus actionau identic... mentinand astfel paritatile intr-o banda extrem de restransa. Totusi, deciziile recente ale Bancii Centrale Europene privind majorarea cu 0,25 puncte a dobanzii cheie ne inclina sa credem ca scenariul convergentei nu mai este atat de sigur. 

  

2 comentarii:

  1. Ceea ce a prezis Buffet stiam si eu. Nimic nou sub soare daca ne gandim ca deja motoarele tiparnitelor, asa cum bine spui, sunt in functiune. mizati pe metale pretioase aur, platina ca nu pierdeti! asta daca va permiteti sa mai cumparati.

    RăspundețiȘtergere
  2. am postul de mai sus am si subliniat ca nu e mare scofala ce a prezis acest guru al finantelor. Ceea ce este mai greu de anticipat, si sper sa ridici manusa in a raspunde, este daca bancile centrale vor mai actiona asa de convergent si de acum inainte!! Pentru ca, daca este sa avem in vedere deciziile FED de a mentine in continuare dobanda nominala la 0,25, in timp ce BCE a marit-o deja la 1,25%. De altfel mai multe tari din Asia si-au ajustat in crestere dobanzile de referinta. astept cu interes reply-ul tau

    RăspundețiȘtergere