marți, 3 mai 2011

Keynes vs Hayek

Navigand pe net am gasit pe blogul lui Gregory Mankiw un filmulet simpatic in care cei doi faimosi economisti ai secolului trecut dezbateau tema impactului cheltuielilor guvernamentale asupra economiei si a ciclului economic. Pana aici nimic extraordinar. Dar daca asculti acest dialog pe... versuri rap e cu totul altceva!
O dedicatie pentru toti tinerii care nu prea au ce asculta in metrou:



Va rog sa observati cum se comporta politistul (angajat al statului, desigur!) cu Keynes - sustinatorul interventionismului si al cresterii rolului statului in economie, respectiv cu Hayek - sustinatorul statului minimal si al extinderii libertatii economice. Va mira?

In anii de dupa Marea Criza din 1929, Keynes a justificat politicile sale interventioniste prin faptul ca nu este de fapt o criza de supraproductie, ci o criza de subconsum. Iar daca sectorul privat era oricum sleit de puteri, era de datoria statului sa intervina si sa reduca somajul prin lucrari publice (fie ele si piramide)! Mai merita retinut un ultim aspect: Lordul Keynes considera ca o pondere a cheltuielilor statului de 25% din PIB este deja prea mult! Daca ne uitam in lumea democratica de astazi, vom vedea ca majoritatea statelor dezvoltate se apropie bine de procentul de 50%. Chiar si Romania are cheltuielile statului peste o treime din PIB! Nu-i asa ca ne paste drumul catre servitute, ca sa-l citez pe Hayek?    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu