miercuri, 10 august 2011

Maria Sa... Francul!

Astazi, Banca Centrala a Elvetiei a anuntat reluarea unor masuri "ferme" de stopare a aprecierii francului in raport cu valutele de circulatie internationala, pe motivul ca acest trend reprezinta o amenintare la adresa economiei nationale!



Aceste masuri nu se vor limita probabil doar la swap valutar sau la reduceri de dobanzi (inclusiv cea de referinta sau "cheie"). Sunt deja multe voci care propun aplicarea unor dobanzi (nominale) negative in scopul de a creste lichiditatea in franci pe pietele monetare.

Doua intrebari principale se ridica in aceste circumstante?

(1) De ce francul continua sa se aprecieze desi banca centrala a demarat de o saptamana incoace masuri de depreciere a francului?

(2) Este francul ultima reduta pe care mizeaza investitorii?

Sa le luam pe rand:

In primul rand, banca centrala a Elvetiei si moneda sa nationala sunt vazute ca umbrela de protectie doar in momentele istorice in care valutele de circulatie internationala o iau la vale... ca urmare a politicilor inflationiste (de stimulare a cererii agregate) propovaduite si duse la indeplinire de catre hegemonistii monetari. Vorbeam intr-un post anterior de convergenta in materie de politici monetare la nivel mondial. Iata ca a venit si randul SNB-ului sa isi deprecieze moneda printr-o injectie de cca. 40 mld de franci - pentru a calma pietele si a nu pune in pericol economia! (observati bineinteles atat limbajul de lemn preluat nemestecat de ziaristi cat si grija eterna pe care o poarta economiei reale monopolistii monetari!!!)

Si totusi... francul urca in continuare! Motivul este unul simplu: investitorii (speculatorii financiari cum le mai place unora sa spuna) par a fi convinsi ca SNB (banca centrala a Elvetiei) va face mai putina expansiune monetara decat BCE sau FED. Ori in atare conditii, cel ce inflationeaza mai putin, va avea o moneda care se apreciaza relativ in raport cu alte valute.

O tema pentru econometristi: care este procentul de dobanda de referinta - negativa, evident - pe care ar trebui s-o aplice SNB astfel incat francul elventian sa piarda teren?   

Referitor la a doua intrebare, cred ca francul are si va avea mereu in concurent imbatabil: aurul (si de altfel orice marfa vandabila care sa intruneasca conditiile cantitate mica - valoare mare). Astfel, daca s-ar merge pe scenariul armonizarii inflationiste perfecte (care este totusi putin probabil daca este sa aplicam invatamintele teoriei jocurilor), investitorii vor gasi in aur o oferta de nerefuzat. Este foarte probabil sa vedem in continuare noi recorduri ale pretului metalelor pretioase.

Imi permit, in incheiere, un sfat pentru cei care au credite in CHF: refinantati-le in alta moneda! E usor de ghicit in care, daca este sa ne uitam la tarile/uniunile care au cele mai multe probleme economice si care - deloc de neglijat - sunt conduse si/sau influentate de keynesisti!!!

3 comentarii:

  1. Sunt unul dintre norocosii cu credt in chf. Am facut acum 4 ani un credit in chef de 84 000 chf (echivalentul atunci a 50 000 euro). Acum dupa 4 ani de platit rate mai am de dat inapoi echivalentul a vreo 65-70 000 euro.
    Momentan am o rata de 400 chf ceea ce e f bine - cred - dar care creste mereu datortia devalorizarii chf-ului. Dobinda e variabila- la inceput am avut si rata de 520 chf. DAE este de 0.7%(dobinada de referitna) + 3.25% (marja bancii) = 4%
    Se merita sa refinantez acum cand chf-ul e mare? Daca da in ce moneda e mai bine sa refinantez?

    RăspundețiȘtergere
  2. doresc si eu un rasouns la aceasta intrebare caci sunt in aceeasi situatie

    RăspundețiȘtergere
  3. acum ceva vreme, ofeream acest raspuns unui alt cititor al acestui blog:

    "nu imi permit sa dau sfaturi, asa ca luati-o mai mult ca pe o sugestie/parere:

    mai toate bancile care au dat credite in CHF au inceput chiar renegocierea ratei dobanzii (in afara de marirea perioadei de rambursare si a amanarii principalului). puteti sa incercati acest lucru. oricum, este bine ca aveti dobanda variabila, pentru ca LIBOR-ul va fi tinut destul de jos o perioada buna de timp.

    despre renegocierea ratei dobanzii stiu sigur ca Volksbank a procedat asa.

    pe termen mediu, cand cursul eur/chf se va mai potoli astfelk incat sa va apropiati de echivalentul de 50.000 euro, puteti sa incercati o refinantare in euro. trebuie totusi sa recunoastem ca va fi greu de ajuns la paritatea cand ati luat creditul, dar cine stie?!"

    acum, dupa ce SNB si BCE au batut palma pe o paritate mai joasa si - doresc ei - mai stabila, este greu de crezut ca vor mai exista speculatii de genul cumpararii de franci, care sa-i determine aprecierea puternica!!! asa ca, poate fi preconizata, cel putin pe termen scurt/mediu o relativa stabilitate a cursului CHF.

    RăspundețiȘtergere