miercuri, 3 august 2011

Falimentul SUA - la (inde)mana altora

Iata un articol din Ziarul Financiar care m-a indemnat sa ii aloc acest post: De ce nu pot intra SUA in faliment? Pot oricand sa tipareasca bani.



Desi aparent nu am putea decat sa fim de acord cu argumentul emisiunii monetare sustinut de hegemonia (istorica recenta, dar care apune pe zi ce trece) a puterii economice americane, recursul la logica economica elementara spune totusi altceva.

As schita repede doua directii cumulative de actiune pe plan mondial care sa impinga repede si sigur SUA catre faliment:

(a) renuntarea la politica deprecierii in tandem a monedelor nationale, mai ales de catre banci centrale cu greutate. Este vorba de BCE, BOE, BOJ, dar si de cele ale unor tari in curs de dezvoltare precum China. Practic, se va stopa/tempera importarea inflatiei americane pe alte taramuri. Iar povara (inclusiv fiscala) va cadea cu predilectie pe contribuabilii americani.  

(b) o conversie totala sau cel putin partiala a rezervelor valutare ale unor tari cu rezerve insemnate de valuta (cum ar fi China, Rusia, India, Brazilia etc).

 Efectul cumulat al acestor politici va fi o depreciere puternica a dolarului pe pietele financiare, o crestere a neincrederii folosirii dolarului in tranzactii cu cotatii indirecte, ceea ce va elimina dolarul ca moneda de referinta in tranzactii internationale.

Iar implicatiile sunt multiple... unele negative, altele pozitive (din perspectiva proprie); insa, cu siguranta, va fi o lectie de pe urma careia SUA  va avea ce invata!      

2 comentarii:

  1. Priveste partea plina a paharului. Daca devalorizarea se va produce, aducand dolarul mai aproape de valoarea lui reala de piata, exporturile americane vor redeveni competitive, mai ales daca se elimina salariile minime la nivel federal si statal.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca putini mai cred ca deprecierea puternica a dolarului va pune pe roate exporturile si implicit economia SUA. Intre acei putini in capul listei este... evidnet d-l Bernanke care insista cu QE3, QE4...QEn (unde n nu atinge totusi valoarea infinit)! :)) Salutari.

    RăspundețiȘtergere