marți, 31 martie 2020

Cum va evolua cursul euro in criza eco-sociala generata de coronavirus?

Multi se intreaba daca sa ne asteptam sau nu la o crestere a euro in perioada urmatoare!



Precizez ca o crestere a euro fata de leu reprezinta, in termeni economici, o apreciere a euro fata de moneda nationala (sau, altfel spus, o depreciere a monedei nationale fata de euro).

Ca sa putem intui o evolutie a cursului de schimb trebuie sa intelegem care sunt factorii care influenteaza acest curs. Iata cativa dintre factorii relevanti discutiei noastre:

1. raportul dintre cererea si oferta de valuta de pe piata valutara inter-bancara: spre exemplu, daca vor fi iesiri de capitaluri (mai mult sau mai putin speculative) din Romania, vom asista la o cerere mai mare de valuta, ceea ce va duce la deprecierea leului.

2. raportul dintre puterile de cumparare ale euro, respectiv leului. 

Cursul de schimb al euro = PCB euro/ PCB leu, unde PCB este puterea de cumparare a monedelor (cantitatea de bunuri si servicii ce poate fi cumparata cu moneda respectiva)

PCB depinde (invers proportional) de nivelul preturilor din tara respectiva, in sensul ca daca preturile in Romania cresc, cu 1 leu putem cumpara mai putine bunuri si servicii decat inainte. Asadar, PCB = 1/P.

PCB leu = 1/P Romania
PCB euro = 1/P zona euro

De aici deducem: Cursul de schimb al euro = P Romania/ P zona euro.

Ce implicatii putem desprinde din formula de mai sus?

Daca BNR va pune in circulatie o masa monetara suplimentara (fara acoperire in bunuri si servicii), atunci inflatia in Romania va exploda. Insa acelasi lucru se va intampla si daca BCE (Banca Centrala Europeana) va arunca cu lichiditati (euro) in piata.

Morala: Euro va creste in perioada urmatoare daca Romania va face o inflatie mai mare decat zona euro. Iar dupa cum se arata, se pare ca acesta va fi scenariul! Nu unul apocaliptic, in sensul ca euro nu va creste la 6 lei, cum spun unii analisti economici, dar cu siguranta va fi o apreciere sensibila!

Un comentariu:

  1. Maestre,
    Nu sunt student dar am fost masterand la CAIG-ENG acum ceva ani. Acum sunt auditor intern intr-o banca.
    In ceea ce sustii, uiti un factor: factorul velocitate (al masei monetare)...
    'geaba pompezi maculatura inseriata in piata :) daca manutzele nu o schimba intre ele vesele contra bunuri si servicii (si aici intra in functiune factorii INCREDERE LA CONSUMATOR - SI INCREDERE LA PRODUCATOR DEOPOTRIVA).

    Adica poate ECB sau FED sa pompeze QE-uri pana fac scurta la mana bancara... daca fosnitorii nu intalnesc manutzele ... 'geaba! :)
    Velocitate = factorul sensibil din teoria monetara aplicata prin QE-uri!
    Daca nu se invarte, nu se invarte dom'le si pace! :) Stau banii stive si nu ii ia Vantu dom'le (desi a iesit de curand de la parnaie! :)))) ...)

    Hai te-am pupat, esti simpatic, iti mai urmaresc blogul! :)

    Vali

    RăspundețiȘtergere