luni, 13 august 2012

Este nevoie de arme ideologice in lupta electorala? Cazul SUA vs Romania

Mitt Romney l-a "uns" recent pe Paul Ryan drept vice-presedinte al SUA in cazul in care va castiga lupta electorala cu democratii. O fi bine, n-o fi, 'om vedea si noi si americanii! Insa, spre deosebire de noi, acestia din urma vor avea de ales intre doua viziuni diferite cu privire la rolul guvernului in societate: big government vs limited government. Si ferice de ei!


Amy Walter, jurnalista la ABC News (infocata sustinatoare democrata, un fel de "basista" in termeni mioritici) sustine aici ca numai de dezbatere ideologica nu mai are nevoie America! Mai mult, ea sustine ca toti concetatenii sai sunt mai interesati de locuri de munca decat de dezbateri filosofice gen Hayek vs Keynes.

"One that says that government can be part of the solution (Obama) and one that says that government is getting in the way of the solution (Romney). But there are plenty of voters out there who are more concerned about function than ideology. They aren’t spending their evenings debating the benefits of Hayek or Keynesian economic models. They are just trying to figure out which candidate is capable of getting something done. They will reward the politician who succeeds in getting things moving again. But that shouldn’t be taken as proof that voters are endorsing the philosophical underpinnings of that success."

Ei, bine, eu cred ca americanii, dar mai ales noi, avem nevoie urgenta de o "lupta a ideilor", de o confruntare intre diferite solutii la problemele economice si sociale! Pentru ca toate masurile politice si actiunile unui guvern sunt creionate in jurul unor idei fundamentale. Iar noi trebuie sa discernem si sa alegem nu intre candidati (daca e frumos sau urat, pontos sau sobru, intelectual sau muncitor necalificat, alb sau negru, femeie sau barbat etc.) ci intre ideile acestora si consecventa manifestata in promovarea lor. Adica intre cele ne conduc la atingerea dezideratelor individuale si cele care sunt niste himere.

De exemplu, ambele tabere politice de peste ocean - democrata si republicana - isi propun crearea de locuri de munca. O idee nobila si salutara, dar care trebuie sa se supuna legilor economiei. Poate crea guvernul mai multe locuri de munca? Si fara sa distruga multe altele in acelasi timp! Pentru ca, nu-i asa, guvernul nu este o vaca ce poate fi mulsa pe pamant si hranita cu bunatatile nelimitate din Gradina Edenului. Cu alte cuvinte, daca vrem ca guvernul sa faca si sa dreaga, el are nevoie de fonduri banesti - luate pana la urma din impozitarea veniturilor noastre - reducandu-ne astfel consumul de bunuri si investitiile, deci locurile de munca ce ar fi fost create in lipsa fiscalizarii suplimentare. Pentru cei nefamiliarizati cu logica economica, recomand cu caldura "exemplul geamului spart" al lui Bastiat de pe site-ul ECOL.

Nu e greu sa ne imaginam ca intr-un astfel de scenariu vom ajunge sa avem un sector privat tot mai slabanogit care e nevoit sa-l tina in spate pe acel sectorul public ingrasat peste noapte! Vorba tatucului...

Paul Ryan este politicianul de 40 de ani care a inteles de mai mult timp ca smaller government is better than bigger one.

Cato Institute il descrie astfel: "Ryan is an articulate defender of free enterprise, and he consistently argues not just for the practical advantages of smaller government but also about the moral imperative to cut. America will face giant fiscal and economic emergencies unless we make major reforms to the government. Mitt Romney, of course, has had a rather mixed record regarding free markets and limited government. And Ryan–as a good politician–has compromised many times as well. But if the next administration is Republican, and if it decides it wants to push major reforms, Paul Ryan is uniquely qualified to lead the charge." Vezi link aici.

Ilustrativ pentru ideile in care crede Ryan este si materialul de aici din WSJ.

Vreti sa privim acum Romania? Avem de ales doar intre Unii si Altii! Daca  esti cu Ei, inseamna ca s-a stricat prietenia cu Ceilalti! In dezbateri publice, apar frecvent asertiuni de genul: Pai sa va spun eu cat a furat X! Cine sta de fapt in spatele lui Y! Ei au furat mai mult decat noi la guvernare! Oameni, oameni si iar oameni... Ideile lipsesc cu desavarsire!

Orice initiativa de a duce discutia in planul moralei si logicii economice este oprita din fasa de mai toti aspirantii la functia de "aspirator conectat la bugetul public". Si acest lucru se perpetueaza inca pentru ca emulatia manifestarilor politicianiste are la baza simpla (si singura) dorinta de inavutire din bani publici.. ca doar e mai ieftini! Nu-i frumos ce faceti, "domnilor chestori"! Nu-i frumos... ca, daca e sa ne aducem aminte bine, noi v-am pus acolo!!!  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu