miercuri, 18 septembrie 2013

Imparatul este... gol!

Incet, incet, guvernele europene sunt nevoite sa recunoasca decesul "statului providential". Recent, a fost randul Olandei sa spuna ca e nevoie de schimbari radicale, de reforme structurale, in special in domeniul asigurarilor sociale si al sanatatii pentru ca... "asa nu se mai poate!". 


Iata ce spune Regele Olandei, Wilhelm Alexander, "Statul providenta clasic din a doua jumatate a secolului XX a ajuns la reglementari pe acest teren care au devenit nesustenabile in forma lor actuala", iar indemnul sau catre concetateni a fost unul clar: "Tuturor celor care pot li se cere sa-si asume responsabilitatea propriilor vieti si ale celor apropiati".

Ma intreb insa daca nu e nevoie si de un alt verb in afara de "a putea", de exemplu "a vrea". In conditiile in care regulile/legile in societate sunt facute in asa fel incat este mai bine sa stai (pe banii altora) si sa ai parte de tot felul de beneficii sociale (indiferent sub ce forma), ce stimulent ai avea sa treci in barca celor muncesc si incarca sacul numit "buget de stat"?

Ma bucur ca usor, usor, de voie sau de nevoie, guvernantii inteleg un principiu economic fundamental pe care se bazeaza actiunea umana: "Oamenii reactioneaza la stimulente", adica isi fac calcule cost-beneficiu si isi ajusteaza comportamentul in functie de regulile prevalente din societate astfel incat sa obtina maxim de efect cu minim de efort. Daca e mai rentabil sa muncesti decat sa stai si sa astepti milostivirea altora, vei munci. Sau invers, daca vezi ca din putinul tau castigat prin munca, iti ramane dupa impozitare mai putin decat daca ai sta acasa, vei sta cu siguranta acasa chiar daca munca te-ar innobila!

Si inca ceva mai trebuie invatat de catre politicieni! Ca statul nu este o vaca ce este mulsa pe Pamant si este hranita cu nutret din Cer! Spuneam mai demult ca in Europa tot mai multi au prins gustul laptelui primit "gratuit" de la stat, chiar daca trebuie sa stea putin la coada pentru a-l obtine! Efectul pe termen scurt si mediu este ca tot mai multa forta de munca din societate trece din sfera productiva in sfera consumatoare. Efectul pe termen mai lung este ca Vaca va avea mai putin lapte pentru ca, ce sa vezi: nu prea mai are pasune de unde sa se hraneasca (a se citi contribuabili). Iar finalul dramatic este usor de intrevazut daca nu se iau masuri de inversare a trendului: moare si vaca si cei aflati la coada!  

Dar stati linistiti! Guvernele vegheaza acum la trezirea societatii la realitate! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu