luni, 15 august 2011

Pretul benzinei explodeaza in Grecia. Oare de ce?

Sursa Capital

Pentru cei care călătoresc în Grecia în timpul care a mai rămas din această vară, avem o veste proastă: Grecia are prețuri la benzină mai mari chiar decât Marea Britanie.

Și asta nu e tot. Problema este că, la greci, benzina se scumpește în condițiile în care petrolul s-a tot ieftinit pe piețele externe. Astfel, un litru de benzină în Grecia a trecut din nou de nivelul de 1,7 euro, în condițiile în care în luna aprilie, când prețul petrolului a ajuns la maximum primelor 6 luni, era tot de 1,7 euro.

La începutul acestui an, deși avea tot un preț ridicat al carburanților, Grecia nu era lider european, ci Olanda. Acum, grecii, chiar dacă sunt o destinație turistică, se pot "lăuda" că-i întâmpină pe turiști cu cele mai mari prețuri ale benzinei din toată Europa.

Articolul de fata scoate in evidenta un aparent paradox: in conditiile in care pretul petrolului este sub 80 de dolari, benzina la pompa grecilor este tot mai scumpa!



Daca sunteti contrariati de aceasta situatie, va recomand sa analizati structura pretului unui litru de benzina in Grecia. Sa nu va surprinda sa vedeti o crestere a accizelor... cam cu cat a crescut si pretul benzinei! Iar acciza merge la bugetul de stat ca taxa indirecta!

De ce au inceput cu benzina? Pentru ca elasticitatea cererii de benzina la pret este destul de redusa incat economistii ministeriali sa anticipeze o crestere a veniturilor incasate de guvern. Cu alte cuvinte, grecilor le va fi mai greu sa substituie combustibilul decat alte bunuri.

Iar europenii care viziteaza Grecia devin automat si ei contribuabili (suplimentar, daca avem in vedere si transele alocate de organismele europene) la acoperirea deficitului imens inregistrat pe taramului zeilor!    


2 comentarii:

  1. Fiecare guvern isi creste veniturile prin modalitatea pe care o considera viabila. Daca la noi salariile bugetarilor au fost cele care au suferit modificari (in minus, bineinteles), la greci solutia, se pare a fi cresterea pretului benzinei. Rezultatele unor asemenea măsuri raman inca in asteptare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci cand vezi ca a crescut pretul la conbustibil, gandul te duce la companiile petroliere care doresc sa obtina un profit mai mare ... si asa ne apucam sa facem tot felul de proteste impotriva lor (unele fiind chiar penibile).

    Ei bine, pretul combustibilului este compus in mare parte din taxe si impozite, fiind un mod foarte bun de a stoarce de bani pe cumparatori, iar benzinariile fiind doar simple centre de colectare a acestora.

    Paradoxal principala activitate a benzinariilor nu este si cea mai mare sursa de venit. Nici macar nu isi pot acoperi cheltuielile de multe ori, dar din cauza ca detinatorii de autoturisme trebuie sa alimenteze(altfel nu le pot utiliza), acestia mai cumpara de la benzinarii si alte produse care au un adaos comercial foarte mare si astfel pot sa se mentina pe piata.

    Nu cunosc cazul Greciei, dar stiu ca noi suportam efectele acestor taxari din doua parti. O data suntem taxati in mod excesiv(peste 50 % din pret reprezinta taxe) si pe de alta parte, avem si gropi in toate strazile. Este un mecanism de a mentine cheltuielile publice, atata vreme cat vor exista gropi, cei care le astupa vor fi finantati de catre stat din bugetul public.

    Avand in vedere ca pretul combustibilului este mai mare la Greci, poate asta ofera o alinare sufleteasca a maselor "la noi e rau, dar la ei e si mai rau", si poate le vine vreo idee egalitarista de a creste pretul si la noi. Prin interventia excesiva a statului devenim pe zi ce trece din ce in ce mai socialisti.

    RăspundețiȘtergere