miercuri, 24 august 2011

Hai sa ne unim guverne... in hora inflationista ! Toti la joc, la joc ... ca noi!

Era destul de predictibila intrarea mai tuturor guvernelor lumii in hora deprecierii monetare. Tari precum Elvetia sau Japonia, cum au vazut ca monedele nationale s-au apreciat pe fondul incercarii investitorilor internationali de a-si proteja activele prin vanzarea detinerilor in dolari si euro si, respectiv, cumpararea de franci si yeni, nu prea au stat pe ganduri si s-au pus pe tiparit moneda.

Intr-un post anterior, aratam cum Banca Elvetiei argumenta necesitatea emisiunilor monetare, ca politica monetara de sustinere a economiei.

A venit randul bancii centrale a Japoniei (BOJ) sa considere ca aprecierea yenului este daunatoare exporturilor si economiei. De aceea, conform Capital:

guvernul nipon va acorda credite de până la 100 miliarde de dolari către Bank for International Cooperation (JBIC), care la rândul său va oferi linii de credit către băncile comerciale japoneze, în ideea de a încuraja aceste bănci să acorde mai multe credite companiilor nipone care au nevoie de lichidităţi pentru a investii în companii străini sau a achizţiona resurse naturale din străinătate. La începutul acestei luni autorităţile nipone au intervenit pe pieţele valutare prin vânzarea de yeni şi au extins programul de relaxare monetară, însă deocamdată efectele acestor intervenţii au fost limitate.

Mizand pe efectul de turma imprimat celorlalte economii, Statele Unite ale Americii si Statele Unite ale Europei, cum mai nou le place unora sa le spuna, pot sa treaca linistite la expansiune monetara (fie ca e vorba de QE 4, 5....n sau de cumpararea masiva de eurobonduri), pentru ca fondurile de investitii nu prea au unde sa fuga sa se apere de inflatie si scaderea puterii de cumparare. S-au refugiat in CHF, a venit Banca Elvetiei cu tiparnita; au pariat pe yen, a venit si BOJ cu anuntul de mai sus... cam despre asta se va vorbi daca este sa ramanem in scenariul pariatului pe monede fiduciare. Prin urmare, cam in orice moneda ne vom plasa economiile, mare branza nu vom face deoarece pe termen mediu paritatile vor fi relativ aceleasi. 



Exista insa un mare inamic al banilor de hartie: metalele pretioase, precum aurul si argintul. Pana nu demult vorbeam ca aurul va atinge probabil nivelul record de 1500 dolari uncia. Acum, aurul nu mai are mult si ajunge la 2000 uncia. Si foarte probabil ca nu se va opri aici. Iar argintul pare sa aiba randamente chiar mai bune decat aurul.  

Un lucru este cert: de facto, lumea priveste aurul ca etalonul puterii de cumparare al detinerilor de monede de hartie. Mai ramane ca guvernele sa procedeze la fel si sa revina la ancora aur. Sau, mai degraba, sa interzica comercializarea aurului ca sa nu mai vedem cat de grava e buba etatista! 

3 comentarii:

  1. Sunt unul dintre "norocosii" cu credt in chf. Am facut acum 4 ani un credit in chef de 84 000 chf (echivalentul atunci a 50 000 euro). Acum dupa 4 ani de platit rate mai am de dat inapoi echivalentul a vreo 65-70 000 euro.
    Momentan am o rata de 400 chf ceea ce e f bine - cred - dar care creste mereu datortia devalorizarii chf-ului. Dobinda e variabila- la inceput am avut si rata de 520 chf. DAE este de 0.7%(dobinada de referitna) + 3.25% (marja bancii) = 4%
    Se merita sa refinantez acum cand chf-ul e mare? Daca da in ce moneda e mai bine sa refinantez?

    Am citit ca recomanzi refinantarea in psotul despre CHF de acum 2 saptamini.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu imi permit sa dau sfaturi, asa ca luati-o mai mult ca pe o sugestie/parere:

    mai toate bancile care au dat credite in CHF au inceput chiar renegocierea ratei dobanzii (in afara de marirea perioadei de rambursare si a amanarii principalului). puteti sa incercati acest lucru. oricum, este bine ca aveti dobanda variabila, pentru ca LIBOR-ul va fi tinut destul de jos o perioada buna de timp.

    despre renegocierea ratei dobanzii stiu sigur ca Volksbank a procedat asa.

    pe termen mediu, cand cursul eur/chf se va mai potoli astfelk incat sa va apropiati de echivalentul de 50.000 euro, puteti sa incercati o refinantare in euro. trebuie totusi sa recunoastem ca va fi greu de ajuns la paritatea cand ati luat creditul, dar cine stie?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de sugestie.

    Tot cam asa ma gandisem sa fac. Mai astept iar cand o mai scadea chf-ul o sa fac o refinantare.
    Cand am facut creditul cursul euro/chf era 1.66.
    Trebuie sa astept.

    RăspundețiȘtergere