joi, 9 iunie 2011

Banca mondiala si joaca de-a predictia!

A devenit aproape un lucru banal ca mai toate mintile economice (i)luminate sa faca predictii despre tot ce tine de acest domeniu. Cat va fi cursul euro/dolar peste un an? Dar cand va iesi economia Romaniei din recesiune? Cam cat va fi deficitul de cont curent anul viitor? La toate aceste intrebari, mai toti cei aflati in fata microfoanelor si/sau a reportofoanelor raspund intr-un limbaj de lemn chiar deranjant auzului de atata redundanta: "Dupa estimarile noastre, evident in urma aplicarii unor modele econometrice sofisticate, situatia va sta asa si asa!" Iar aici incepe vacarmul predictiilor care mai de care!


A venit iar randul Bancii Mondiale sa ne spuna cate ceva despre viitorul (economic al) romanilor:

"BM a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an, la 1,6%, dar a revizuit în scădere prognoza pentru anul următor, la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale. [...] Instituţia financiară internaţională anticipa în aprilie o creştere a economiei României cu 1,5% în 2011 şi cu 4,4% în 2012."
As fi curios sa vad/aud ca exista cineva care sa contabilizeze esecurile si succesele (sau succesurile, dupa cum vreti!) ale tuturor acestor prezicatori... mai ceva decat Ghicitoarea Nu Stiu Cum!

Nu cred ca as risca prea mult daca as paria pe o rata de esec rasunatoare! Si argumentele mele sunt pe atat de simple si logice incat unora li se va parea ceva prea firesc pentru a fi chiar asa!

Oamenii raspund la stimulente! Este un principiu economic fundamental pe care trebuie sa-l asimileze studentii mei inca din primul curs de microeconomie. Altfel spus, comportamentul uman se modifica permament in functie de factorii exogeni (legislatie, interactiuni sociale) si endogeni individului (procesul de asimilare informationala, schimbarea preferintelor etc). Iar aici meseria economistului il pune intr-o postura mult mai ingrata decat, de exemplu, cea a unui inginer. De ce? Pentru ca inginerul se bazeaza pe niste legitati precum legea acceleratiei gravitationale, legea frecariii sau a fortei centrifuge. Orice interactiune dintre doua corpuri va produce aceleasi rezultate fizice si acum si maine si peste un an, daca avem in vedere forte similare care actioneaza. Nu ma pricep prea mult la fizica, dar cred ca putem intelege cu totii ca aici vorbim de o anumita constanta: ca lucrurile se vor intampla astfel independent de timp si spatiu. In schimb, in analiza comportamentului uman, "constanta" este ca nimic nu este previzibil. Nu putem stii cum se va comporta Popescu maine, d-apoi cum se vor comporta (evident in mod cuantificabil) purtatorii cererii pentru masini! Sa nu mai spun de intreaga societate romaneasca la urmatoarele alegeri! Pentru ca daca ar fi o certitudine in raspunsul la aceste intrebari, ar insemna ca Popescu, un grup sau romanii in general au devenit simple masini carorra noi le putem dicta cu ajuotrul telecomenzii! Apropo, credeti ca e vreun partid sau alianta sigur(a) ca va obtine guvernarea viitoare?    

Pentru a fi mai clar, eu nu spun ca daca pretul merelor creste nu va exista tendinta de scadere a cantitatii cerute, in conditii ceteris paribus (celelalte constante)! Economistul nu poate prezice in mod stiintific cu cate mere se va cumpara mai putin dupa scumpirea acestora! Pentru simplul motiv ca economistul (oricat de inzestrat ar fi cu puteri paranormale sau instrumentar statistic), nu va putea masura efectul majorarii pretului asupra preferintelor individuale! In materie de predictie, un simplu vanzator din spatele tarabei din piata nu este mai prejos in comparatie cu un laureat Nobel in economie. Ambii nu au de unde sa stie de unde va parea si cat de mult va influenta o Lebada Neagra toata predictia initiala!



(Sintagma de Lebada Neagra este folosita de N. Thaleb in cartea cu acelasi nume pentru a sustine influenta improbabilului si imprevizibilului asupra vietii in toate aspectele ei: economice, sociale, politice sau culturale). Asa cum bine v-am obisnuit, va invit sa o lecturati si aveti garantia mea ca e un leac mai ales pentru cei mai nostradamici in sfera economica!

Revenind la subiectul Banca Mondiala, va rog sa pariati cu da sau nu! Va avea Romania la sfarsitul anului crestere economica de 1,6%,respectiv 3,7% in 2012? Daca nu, cam cat o sa fie?

  

3 comentarii:

  1. Buna ziua. Nu si Poate spre Nu. Mai exact <1,6 in 2011, si <3,7 in 2012... daca tot se joaca si ei cu predictiile! :) Cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. maxim 1.5% in 2011 respectiv 2.5% in 2012..in orice caz dupa cum este dovedit si in post nu ar fi nici primul si nici ultimul esec al bancii mondiale..keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bogdan Beldiman18 iunie 2011 la 14:45

    Adevarul despre economia actuala exprimat pe scurt: http://www.youtube.com/watch?v=JTzMqm2TwgE&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere