duminică, 15 mai 2011

Somajul tot nu scade, asa ca... traiasca inflatia!

Intr-una din postarile anterioare, analizam - desi tangential - politica monetara inflationista a FED si convergenta istorica a marilor banci centrale. Presedintele FED, Ben Bernanke, sustinea sus si tare ca inflatia nu este si nu va fi o problema... atata timp cat anticipatiile inflationiste raman bine ancorate intr-o marja redusa! Astfel, oricat de multa emisiune monetara am face, preturile nu vor creste! Ceea ce ar vrea sa lase sa se inteleaga diriguitorii bancilor centrale (evident, al nostru Isarescu nu poate lipsi de la apel) este faptul ca inflatia nu are legatura cu tiparirea de bani. Ori nimic mai fals, pentru ca inflatia chiar asta inseamna!


Daca inflatia ar fi un fenomen independent de variabila "masa monetara", atunci cum se face ca - pentru a tempera inflatia - multe banci centrale au abandonat politica banilor ieftini, facand pasi fermi pe calea cresterii ratei dobanzilor? Intr-un articol recent, Forbes ilustreaza acest lucru:

Inflationary pressures have been rising and recognized in many major global economies for quite some time, which has had their central banks raising interest rates and tightening monetary policies in efforts to bring rising prices under control. So far without effect, thanks to the intensity of the inflationary pressures.
China began raising interest rates and tightening policies almost a year ago, and has become more aggressive recently as the efforts so far have had no effect whatever. Similar inflationary concerns and efforts to cool off rising prices in India have spread through the rest of Asia, into Russia, over to Brazil and the rest of South America, and into Africa.
This week in Europe, the United Kingdom reported that its annualized rate of inflation jumped to 4% in January, up from an already worrisome 3.7% in December. The 4% level is double the Bank of England’s stated ‘comfort zone’ of 2%, which by the way is the same as the Fed’s stated comfort zone.

Bernanke ramane insa consecvent: el chiar si acum continua sa sustina ca inflatia este inca in stare benigna si nu trebuie sa ne preocupe. Vom tipari in continuare pana ce somajul va fi musai obligat sa scada! Dar iata cum stau lucrurile up-to-date:



In concluzie: Nu putem spunem "adio" somajului, dar vom spune "bine ai venit" inflatiei!
 

2 comentarii:

  1. Am vazut ca este mentionata si China in articol...Dupa parerea mea China va fi lovita in cel mai scurt timp de o criza care va afecta si mai mult lumea decat cea actuala, deoarece cresterea economica foarte mare a Chinei este una artificiala. Exista pe youtube filme in care se prezinta cartiere construite pentru milioane de oameni in care nu s-a mutat absolut nimeni.

    keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
  2. Boom-ul imobiliar este in floare in China. Exista deja tot mai multe voci care spun ca rata de crestere economica a Chinei este umflata artificial cu procente bune. Evident ca odata ce guvernul chinez a demarat construirea de orase fantoma pe motivul crearii de locuri de munca si intretinerii unei activitati, ii va fi greu sa dea inapoi. Insa principiile economice ne spun ca acest lucru nu poate continua la infinit. Guvernul nu are de unde sa stie cate locuinte vor oamenii, la ce suprafete sau in ce zone. Haosul calculational va conduce in final la o prabusire a preturilor acelor constructii facute doar de dragul intretinerii cresterii economice si ocuparii fortei de munca. Insa nu trebuie sa uitam ca exista destule domenii de activitate care se dezvolta pe baze sanatoase, in care joint-venture-ele private se orienteaza piata, indiferent ca e vb de export sau piata indigena.

    RăspundețiȘtergere