sâmbătă, 28 mai 2011

Pariati pe Soros sau pe Paulson?

Nu cu mult timp in urma, Soros - supranumit Guru al finantelor internationale - a anuntat ca vinde majoritatea detinerilor sale de aur, considerand cresterea pretului acestuia "the ultimate bubble".



Vestile recente din WSJ privind evolutia aurului nu confirma insa predictiile acestuia. Cel putin pana acum!

Gold futures ended at their highest levels in more than three weeks, lifted by a weakening dollar and investor demand for a refuge from worries about euro-zone government finances.
Gold for June delivery ended $13.50 higher, or 0.9%, at $1,536.30 a troy ounce on the Comex division of the New York Mercantile Exchange on Friday, the highest ending price since May 3 and the fifth day of gains in the last six sessions.

O alta figura marcanta este John Paulson - poate nu la fel de cunoscut incat sa isi merite renumele de Guru. Eu cred ca e destul timp insa sa confirme. De ce?

Pozitia acestui este diametral opusa fata de Soros:

Paulson said he still has most of his personal wealth in gold-denominated funds run by Paulson & Co., the newspaper noted. These divergent opinions on gold may be partly driven by the different way Soros and Paulson hedge funds are managed. Soros takes lots more positions and trades more rapidly than Paulson. Soros had more than 800 long U.S. equity positions at the end of 2010, while Paulson, disclosed roughly 100.

[...]Indeed, Soros said in September that gold was the “ultimate bubble,” even as his hedge-fund firm built big positions in the precious metal.In contrast, Paulson sees gold as a hedge against currency devaluation, rather than something to trade, according to an investor who didn’t want to be identified.

Din post observati cu destula usurinta pe cine as miza eu! Mai ales in contextul realizarii armoniei inflationiste mondiale orchestrate de SUA si propovaduita cu iz stiintific de insusi Robert Mundell. Voi?

4 comentarii:

  1. Ma intreb daca nu cumva Soros sa fi facut aceasta declaratie tocmai pentru a manipula piata? Soros e un nume important, iar previziunile sale s-ar putea sa fie urmate de multi alti detinatori de aur, ducand astfel la o crestere a ofertei de aur pe piata si la o scadere a pretului aurului, lucru pe care Soros ar putea sa-l urmareasca defapt.

    RăspundețiȘtergere
  2. vanzarile de peste 700 milioane de dolari, cam cat a vandut Soros recent, a generat doar o reducere nesemnificativa si de scurta durata a pretului aurului... ceea ce poate explica pe de o parte faptul ca piata este ceva mai adanca pentru ca un speculator chiar de marimea lui Soros sa nu influenteze substantial pretul, iar pe de alta parte ca mai toti jucatorii pe piata au considerat ca poate fi un joc de manipulare si nu l-au urmat in tranzactiile short. mai ales ca Paulson et co. s-au declarat public ca isi pastreaza increderea in aur si il folosesc ca hedging impotriva devalorizarii dolarului. vom vedea ce va spune viitorul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Personal sunt complet de accord cu Paulson. Insa nu pot sa nu ma intreb: De ce considera Soros ca aurul este "the ultimate bubble"? Ma indoiesc ca el nu observa politica inflationista a SUA. Ce fel de castig ar putea urmari?

    RăspundețiȘtergere
  4. Putem sa credem ca Soros a jucat, pe romaneste, la cacialma? este un scenariu plauzibil, insa se pare ca marii jucatori pe piata n-au reactionat prin vanzari imediate. tocmai de aceea probabil nici pretul nu a scazut foarte mult dupa vanzarile sale de detineri de aur. in aceste conditii, cred ca nu este deloc lipsit de sens sa il vedem maine-poimaine cuparand din nou masiv... pentru ca bubble-ul aurului nu este comparabil cu bubble-ul banilor de hartie tipariti continuu.

    RăspundețiȘtergere